Menu:

Laatste update:

16-09-09


Monniken en Ridders 500-1000

* In de negende eeuw werd Europa overspoeld door de Noormannen en ook Constantinopel (Istanbul) werd niet gespaard. De Hagia Sophia, een kerkgebouw dat al zo'n 300 jaar oud was toen de Vikingen langskwamen, was, zeker in de ogen van de Vikingen, een groot en imposant gebouw. En van hen, Halfdan, toonde toch niet het respect dat je zou verwachten. Hij kerfde zijn naam in een marmeren balustrade. Deze runentekens zijn nu nog steeds zichtbaar.

* Iemand een loer draaien, betekent iemand voor de gek houden. Waar komt deze uitdrukking vandaan? Vroeger in de riddertijd gingen de ridders met getrainde valken op jacht naar konijnen en ander klein wild. Deze valken werden afgericht door aan het eind van een lang touw een konijnenvel te binden en deze rond te draaien boven je hoofd. Dit noemde men vroeger een loer. De vogel werd voor de gek gehouden.

* De dolende ridder Ulrich von Lichtenstein, ontving het bericht dat een dame zeer verbaasd was dat hij nog al zijn vingers nog had. Er was haar namelijk verteld dat hij een vinger had verloren toen hij voor haar vocht in een toernooi. Toen hij dit bericht ontving hakte hij voor de eer van de dame die bewuste vinger af.

* Voor een compleet harnas moest je tegen het einde van de middeleeuwen zo een 75.000 euro betalen. Ridders waren dus over het algemeen rijke landheren.

* Een ridder kon tijdens het steekspel zijn schildknaap vragen nieuwe wapens te brengen. Het probleem echter was dat de onderlinge rivaliteit van de schildknapen ervoor zorgde dat deze met de wapens van hun meester zelf een gevecht begonnen. Een steekspel binnen een steekspel dus. Omdat de ridders hierdoor niet alle aandacht kregen werd er een nieuwe regel ingesteld: iedere schildknaap die een zwaard de arena binnendroeg moest dit bij de punt vasthouden.